Mathilde fyller 100 år

Av Per Erling Bakke, Otta

Mathilde Bergum er nærmest som en dronning å regne på Selsro. Hun har nemlig bodd der siden bygdaheimen sto ferdig i 1960. Fredag 17. desember fylte hun 100 år. At Selsro arrangerer sitt tradisjonelle julebord nettopp denne dagen er trolig ingen tilfeldighet.

† Mathilde Bergum er død

Tross vonde føtter er Mathilde fortsatt lett på foten og tar seg fram uten bruk av gåstol. Likevel holder hun seg nå for det meste på rommet sitt i andre etasje. Dermed er det etter hvert blitt færre turer rundt på avdelingen og til spisesalen. Et minus i tilværelsen er at hørselen er betraktelig redusert de seinere årene.

44 år på Selsro

Mathilde ble født på Harestein i Solhjemslia i 1904, og var den niende av barna til Anne og Mikkel Harestein (Bergum). Familien flyttet få år etter til Endrestad, og seinere kom de til Tholykkja der ytterligere to barn ble født.

I 1912 kjøpte foreldrene Solhjemsbergum, og her vokste Mathilde opp. I unge år deltok hun i arbeidet på bruket, blant annet som budeie på Kringsetra.

Omkring 1958 kom hun til Øvre Dahle som var gamleheim i Sel. Da Selsro Bygdaheim sto ferdig ved årskiftet 1960/61 fulgte hun med ”på lasset”. Her har hun siden hatt både arbeidet og heimen sin. I Mathilde hadde kjøkkensjefen en trofast medarbeider gjennom mange år.

Vi hyller Mathilde

Synnabrufolket vil gjerne være med i hyllesten av Mathilde når Otta bys, og dermed også Synna bruas, eldste beboer fyller 100 år.

Publisert i Synnabruposten nr 2 2004

Etterord: Mathilde Bergum døde på Selsro bo- og aktivitetssenter 20. januar 2007, 102 år gammel.