Vendte tilbake etter 35 år

Kåre Saastad ble født på ”steinplassen” i 1948. Etter 35 år som bussjåfør mellom Oslo og Lørenskog, og en kjørelengde som tilsvarer 36 ganger jorda rundt, vendte han tilbake til barndomstraktene.

Kåre vokste opp hos foreldrene Olaf og Målfrid Saastad, som hadde hus synst på dagens sliperitomt. Huset som sto på grunn under Kongsparten var bygd omkring 1900 av besteforeldrene Nicolai og Rønnaug Saastad. Ifølge Kåre var huset det første Synna brue som fikk elektrisk strøm, en begivenhet som førte til mye besøk. Huset ble revet i 1978 for å skaffe større tomt til sliperiet, som inngikk et makeskifte med Kåres far.

Kåre og kona Gunn flyttet i mai fjor fra folkerike Lørenskog med 30 000 innbyggere til huset i Brugeilen, rett nord for sliperiet, som altså fortsatt er Saastadfamiliens nærmeste nabo.

Begge to stilte opp på velforeningens stiftelsesmøte i mars. Kåre hilser foreningen velkommen, og forteller at han faktisk savnet en velforening Synna brue da han slo seg ned på Otta.

– Hva bør foreningen engasjere seg i, etter ditt syn?

– Man får starte med de utfordringene som er nedfelt i arbeidsprogrammet. Det er ikke verdt å ha for store ambisjoner i starten.

Vellet har ideèr til flere aktiviteter gjennom året, hva synes du om de ?

– Dugnad der en går sammen om å renske opp rusk og rask etter vinteren er vel nærmest obligatorisk for vellforeninger. Det at eldre huseiere uten mulighet til å kjøre vekk hageavfallet får hjelp synes jeg er et fint tiltak av velforeningen. Sankthansfeiring der oppsitterne går sammen denne kvelden er positivt for både store og små. Folk blir bedre kjent med hverandre og  et slikt tiltak er med å skaper et godt miljø i grenda.

– Hva synes du om Synna brue?

– Det er et rolig område der det er trivelig å bo, svarer en fornøyd Kåre Saastad.

Han har allerede også deltatt på et møte i Sel Historielag, historieinteressert som han er. En annen lidenskap er sportsfiske, og i tidligere år var han også en ivrig jeger.

For Kåre Saastad er ringen sluttet. Han har på ny slått rot der det hele startet, som nabo til skiferbedriften.

 

Publisert i Synnabruposten nr. 1 2002