Olufhuset i Øvre Havn

Et førtitalls gjester var nylig med på åpningen av Olufhuset, som Stein Havn Karlsen har restaurert for å bevare minnet om de to som ble skutt der av tyskerne natt til Skjærtorsdag 1945. Oluf Havn døde på stedet, mens Einar Boyesen døde tre dager seinere på det tyske lasarettet på Dombås. Tredjemann, Johannes Elvestad, kom seg i sikkerhet.

Moberg Nilsen og far

"Nylig hadde jeg en fin og minnerik dag. Ragnhild og jeg var av eieren av Øvre Havn, Stein Havn Karlsen, invitert til åpningen av det nyrestaurerte huset etter Oluf Havn, i dag kalt "Olufhuset". Uten vedlikehold gjennom mange tiår sto huset for fall, men tett tak var redningen inntil eieren for få år siden tok fatt på restaureringen. Med egne hender og god medvirkning fra tidligere nabo til Øvre Havn, håndverker Arne Bergum, samt økonomisk støtte fra Norsk Kulturminnefond, var Olufhuset klar for innvielse. Huset ble bygd i 1915, med utgangspunkt i et eldhus som ble oppført på midten av 1800-tallet.

Sentrum for det illegale arbeidet

Moberg Nilsen, far og ukjent

Under krigen ble huset hvor Oluf bodde brukt som møtested for dem som dreiv organisert motstandsarbeid, og hvor Oluf Havn var kontaktmann. Natt til skjærtorsdag 29. mars 1945 slo tyskerne til mot huset, hvor det foruten Oluf, oppholdt seg to andre motstandsmenn. Under skuddveksling ble Oluf skutt med en kule gjennom hjertet og drept på stedet, og osloungdommen Einar Boyesen ble dødelig såret. Tredjemann, Johannes Elvestad fra Tretten, greide på dramatisk vis å komme seg i sikkerhet. Boyesen døde på det tyske lasarettet på Dombås tre dager seinere.

Olufhuset, et kulturminne av nasjonal betydning

Innvielsedagen var 19. juni 2017. Været var fint da de nær 40 innbudte gjestene innfant seg. Sel kommune var representert, og fra Sel Historielag var vi tre representanter, Bjørn Engehagen, Palmar Ruste og jeg. På vegne av historielaget hadde Bjørn med seg en fin bukett blomster. Flagg og blomster prydet hus og tun. Bautaen til minne om de to var omgitt av flagg og blomster. Bord sto klar for servering under åpen himmel.

Men først var det taler. Etter innledning av huseieren, delte Simen Bjørgen, direktør i Norsk Kulturminnefond, ut deres nasjonale plakett til Olufhuset og husets eier. Plaketten tildeles for bevaring av kulurminner. Med dette er huset tatt vare på, og sammen med historien er Olufhuset et krigsminne. Sammen med Wilhelm Molberg Nilssen, tidligere distriktssjef i Milorg, klippet de snora foran døra inn til de to rommene. Huset er nå bragt tilbake så nær opptil det det var, ja kanskje litt bedre. Og de to kulehullene i veggen fra skjærtorsdagsnatta i 1945 er der fortsatt. Inventar og ting fra tidligere vil etterhvert komme på plass. Med dette har nå Sel fått sitt krigsmuseum og stedet vil bli åpent for publikum.

Det første møtet med Oluf Havn

Øvre havn

Molberg Nilssen var en vital mann, som med høy og klar røst fortalte om sitt første møte med Oluf Havn. Han hadde arbeidet med Milorg i Lillehammer og sørdalen og bodd i skogen i sjøllagde barhytter. Nå sto organiseringen av arbeidet i Sel og Vågå for tur. Det var en sommerdag i 1943 at han med sin sykkel tok seg opp Verkensbakkene og fram til Øvre Havn. Bare Ragnhild Havn, søster til Oluf var hjemme, sjøl var han på setra.

"Kå slags kar æ du da", ville Ragnhild vite. "Å, jeg er en turist som farer litt rundt på tur" var svaret.

Så gikk turen videre til Havnsetra hvor han traff Oluf. Og der ble det samme spørsmålet – og samme svaret.

De kom i prat og omsider lurte Molberg Nilssen på om han leste bøker. "Har du lest Den siste viking" av Johan Bojer? "E ha kjé lese den siste, men e ha lese den fyste", var svaret. Dette var stikkordene og dermed visste begge hvor de hadde hverandre, Milorg-folk begge to.

Den siste viking

Wilhelm Molberg Nilssen er så absolutt Den siste viking. I en alder av 102 år er han den siste gjenlevende av Milorgs distriktssjefer fra okkupasjonsårene. Og de fire i stab hans i Distrikt 23 Gudbrandsdal er også borte.

Havregrøt, trim og sundt kosthold

I et intervju i forbindelse med hans 100-års dag ble han spurt om hvordan man blir så gammel.

Det finnes ingen fasit, men gener, flaks og fornuft betyr mye, mente jubilanten. Etter den daglige morgengymmen er det frokost sammen med 95 år gamle ektefelle Synnøve, havregrøt slik det alltid har vært. Nettopp havregrøt, trim og et godt kosthold er oppskriften deres for et sundt, godt og langt liv.

Og nå er det havregrøt til frokost her i huset også. Og godt er det, med litt sukker og melk på toppen. Men det visste du vel?"

Anbefalte artikler på Selhistorie.no:

Utrivelige dager i påska 1945

Engebret Ulvolden minnes krigspåsken 1945

Les hva Kulturminnefondet som bidro med penger skriver om Olufhuset.

Se bilder og hva Sel kommune skriver om Olufhuset.

Krever abonnement: 

Avisa Norddalen sin reportasje med bilder fra markeringen av Olufhuset.