Traff Ola G. på Rondvassbu i 1934

Som 17-åring i 1934 traff Odd Husom fra Oslo bestyreren i Rondvassbu, Ola G. Moen, for første gang. Tre år seinere vurderte Odd å ta turen fra Veslesmeden og over til Storsmeden, men fjellmannen advarte ham mot en så krevende rute.

Av Kjell Arne Bakke, Oslo

Odd Husom fra Oslo er en ivrig leser av selhistorie.no. Han forteller at det første han grep tak i på denne internettsiden var beretningen om Ola G. Moen som han traff flere ganger, første gang i 1934. Odds far kom fra Folldal, og han og søsknene tilbrakte det meste av somrene i oppveksten der. De var ofte på fottur i Rondane.

– I 1934 gikk turen fra Atnadalen over Høgronden til Rondvassbu og tilbake via Døråseter. Siste turen til Rondvassbu før krigen ble i påsken 1940, to uker før det tyske overfallet på Norge. Da gikk jeg på ski med en kamerat fra Hjerkinn til Lillehammer. Da hadde vel Ola G. sluttet som bestyrer året før, forteller Odd.

Han forteller at Ola G. likte veldig godt å prate med turistene.

– Jeg husker han gav meg en god orientering, da jeg i 1937 tok turen alene opp til Veslesmeden og hadde tenkt meg over til Storsmeden. Det advarte han meg imot, og jeg lot det da være. Jeg støtte på en rein like under toppen. Det gjorde inntrykk, erindrer Odd.

Per Erling Bakke skriver i sin artikkel om Ola G. at det var noe Peer Gyntsk over Ola G's beretninger.

– Det var også mitt inntrykk, men det bare krydret hans fortellinger. På eldste Reinheim like under Snøhetta traff jeg for øvrig en bestyrer som minnet litt om Ola G, og som var av samme generasjon – Simen Hole fra Lesja. Hytta han bestyrte var meget primitiv, men det var bare hyggelig å komme til ham der, sier Odd, som forteller at det var sparsomt med turister både på Dovrefjell og i Rondane i 1920-1930 årene.