Turistverten på Ulvolden

Terje Ulvolden (f. 1955) er en ekte Ottagutt med internasjonalt tilsnitt. Som Ibsens Peer Gynt dro han utenlands på eventyr, for så å komme tilbake med gode historier som imponerer trauste sambygdinger. Men der Peer hadde det mest i kjeften, kan Terje kunsten å kombinere de gode ideene med praktisk handling. Terje trekker veksler på sin internasjonale erfaring og nettverk under arbeidet med Otta Turistsenter.

 

Av Kjell Arne Bakke, Oslo

Turistvert Terje Ulvolden er en entreprenør i ordets rette forstand. Som rastløs ulvolding med røtter på garden kribler han i fingene etter å skape noe. Det er derfor ikke tilfeldig at det ble Terje som tok opp hansken etter odelsgutt Svein med samme etternavn. Terje så mulighetene i den flotte campingsplassen som fetteren hans hadde bygget opp på sytti-, åtti- og nittitallet, men som etter et par eierskifter med varierende bruk skrek etter nytt initiativ og pågangsmot.

 

Kombinerer det lokale og internasjonale

At det ble Terje som tok over stafettpinnen var ikke tilfeldig. Med sitt nettverk innen tysk og nordisk reiselivsbransje så han mulighetene til å kombinere det lokale med det internasjonale. At han i tillegg slekter på far sin Torbjørn, Kjempen fra Norden som selveste Picasso kalte han, er slett ingen ulempe.

Mens faren i yngre år i samarbeid med den norske kunstneren Carl Nesjar satte opp en naturbetongvegg hos den kjente maleren i Frankrike og gjennomførte en rekke større bygningsprosjekter i Norge, startet Terjes internasjonale engasjement og entreprenørviksomhet gjennom hjelpearbeid i Sudan og Zambia.

I Afrika forelsket Terje seg i en tysk hjelpearbeider, noe som etter hvert brakte landbruksmekanikeren, ingeniøren og markedsføreren til Magdeburg i det tidligere Øst-Tyskland. Fra 1994 bygget han opp Skandinavisches Reisezentrum til å bli det tredje største tyske reisebyrået rettet mot Skandinavia, og har på den måten lært tusenvis av tyskere disse landene bedre å kjenne. Så bra har han gjort jobben sin at Skandinavisches Reisesentrum i 2003 ble kåret til det nest beste skandinaviske reisebyrået i landet.

 

Tilbyr opplevelsesferie

Det er gjennom en interaksjon med reisebyrået at Terjes suksessoppskrift ligger. I samarbeid med internasjonale turoperatører tar han sikte på å skysse ikke minst tyske turister til Norge, Rondane og dermed også til Otta Turistsenter. Spe på med litt opplevelsesferie, som for eksempel elgsafari, rafting i Sjoa, flåteopplevelser i Lågen, juving og fot- og skiturer i Rondane, så ser du starten på det som kan bli Terjes eventyr på Selverket ved Otta.

Kjenner vi ham rett, stopper ikke utviklingen der. Han sysler med planer om å utnytte tilligende arealer i fetter Sveins ånd, for hva har ikke han laget på den tidligere campingplassen? Også amfiet og badedammen med levende fisk, skal på sikt bidra til å gjøre Otta Turistsenter til noe mer enn bare et overnattingssted med veikro.

 

 Mulighetenes mann

De mange planene til tross, Terje tar ikke av og lar de mange gode ideene overta styringa. Men mulighetenes mann er den første til å innse at det krever stor personlig innsats for å få Otta Turistsenter til å lønne seg. Hardt og målrettet arbeid er han den største eksponenten for selv, for hvor mange timers arbeid har ikke han lagt ned det siste året som pendler mellom Magdeburg og Otta? Dobbeltarbeidende er det ordet vi bruker om slikt her i Norge.

Mindre å gjøre er det ikke nå som Otta Turistsenter er i gang. Men til driften av Otta Turistsenter har han fått med seg gode hjelpere, blant andre altmuligmann, daglig leder og opplevelsessjef Helmut WiegandBjørn OlsenSiv Flatmoen og i feriene også barna Jonas Wienholt Ulvolden (f. 1988) og Anne Wienholt Ulvolden (f. 1991).

 

Artikkelen er tidligere publisert på ulvolden.com 1. januar 2004

Se også slektsboka "Ulvolden på Selsverket – 1596-1996".