B. N. Aasen dreiv landhandel i nær 50 år

English version here
Fra 1920-årene dreiv Børre N. Aasen butikk rett over gata for Ottekren og dagens Norlandia Otta Hotell. Vareutvalget var omfattende og utgjorde det som på godt norsk betegnes som assortert landhandel. Aasen startet som handlesmann på Selsverket.     

Dette er et bilde av Bærre Aasen.Av Per Erling Bakke, Otta    

Børre Aasen foreviget bak disken. Bildet er utlånt av hans sønn, Leif Aasen.

Med nyutstedt handelsbrev i lomma, melder Børre N. Aasen, den 7. september 1910 fra til firmaregistertet for Nord-Gudbrandsdal om at han skal åpne forretning på Selsverket. To dager etter blir han registrert som handlende i Sel.

Det var på Erlandstuggu, hos familien Eggan, den 26 år gamle innflytteren fra Biri leide seg rom da han begynte med landhandel der i 1910.

Flyttet til Otta

Dette er et bidle av Erlandsstugu pÃ¥ Selsverket.Dette bildet av Ellandstuggu viser huset der Børre Aasen startet butikk i 1910. Det er tatt i 1913 og hentet fra Otta Kameraklubb sitt hefte ”Glimt fra Otta gjennom 115 år” som ble utgitt i 1980.

Med front mot hovedvegen lå butikken lagelig til for handel. På Selsverket var det imidlertid butikk fra før, på Moen gard (Mobué). Etter noen år valgte Aasen å flytte til Otta. På Ottekren leide han seg rom fortsatte butikkdriften der samtidig som han kjøpte seg hus like ved, det som seinere ble Sagatun Gjestgiveri. På Ottekren hadde det forøvrig vært butikk tidligere, der dreiv Jakob Wangen fram til 1913.Snart så Aasen seg om etter tomt for å bygge forretningsgård, og i 1919 kjøpte han fra Ottekren ei sentral tomt ved hovedvegen gjennom Otta. Huset ble i største laget og ble derfor solgt. Seinere ble det hotell, kommunehus, i dag (2012) er det leiligheter og fysikalsk institutt.

Aasen-huset slik det var da Børre Aasen dreiv landhandel der. Bildet er utlånt av hans sønn Leif Aasen.

I stedet bygde han på tomta ved siden av, et tre etasjers hus til butikk og bolig samt pakkbu. Her dreiv Børre Aasen butikk i ”alle år”.

Vareutvalget var omfattende og utgjorde det som på godt norsk betegnes som assortert landhandel. Ellers arbeidet naturlig nok også ektefelle Agnes Aasen bak disken. Av de som gjennom årene har vært handelsbetjent hos Aasen var ottamannen Gunnar Moen som seinere dreiv egen handelsvirksomhet, først på Selsverket og seinere på Otta. Ellers arbeidet også yngste sønn, Arnfinn i butikken.

Bortleid

Etter nær 50 år opphørte firma B. N. Aasen. Handelsbrevet som lensmann Johs. Haugen utstedte til innflytteren fra Biri i 1910, opphørte 15. september 1959. Familien flyttet som pensjonister til Lillehammer, mens huset med butikk og bolig ble leid ut. Dermed var en epoke i Ottas butikkhistorie over.

Fra landhandel til dagligvare

Leietager var Pål Sandbu. Vareutvalget ble lagt om til ren kolonialhandel. I 1964 ble eiendommen tatt over av Aasens sønn, Magne. Han fortsatte butikkdriften og dreiv i flere år inntil han til slutt valgte å legge ned. I 1971 ble eiendommen solgt. Ved innføring av gatenavn i 1968 hadde Aasenhuset adresse Storgata. Ved seinere navneendring ble adressen Ola Dahlsgate 10.

Artikkelen ble første gang publisert i sin helhet på selhistorie.no 22. september 2012.