Storstilt 100-årsfeiring av jernbanens ankomst til Otta

Sel Historielag, NSB, Sel kommune og Otta handelstands forening sørget 2. november 1996 for en storstilt feiring av 100-årsjubileet for jernbanens ankomst til Otta – med tablå på stasjonen, kulturarrangement i Parken og med egen bok, særtrykk av Gudbrandsdølen fra 1896 og en storstilt fest i Ottahallen.

Av Odd Bakke, Otta

Odd Bakke minnes aktiviteten i Sel Historielags første 25 år.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

 

Komiteen for jernbanejubileet på Otta i 1996.

Faksimile fra GD i månedskiftet oktober/november 1996.

Artikkel 3 om Sel Historielags 25 år: 

Brosjyre jernbanejubileet på Otta i 1996.

Historielag hadde bestemt seg for å markere at det var 100 år siden jernbanen kom til Otta og sendte ut ei brosjyre hvor vi ba om stoff og bilder til ei jubileumsbok. Flere interessegrupper signaliserte at de ville være med på et storstilt jubileumsarrangement.

Det ble i første omgang opprettet en hovedkomité som bestod av historielaget (Odd Bakke), NSB (Bjørg Schultz), Sel kommune (May Britt Svastuen) og Otta handelsstands forening (John Bekken).

Komiteen kom raskt i arbeid. Planlegging og gjennomføringen av arrangementet skulle utføres på dugnad. Vi inviterte alle til å være med, fordi vi ønsket at jubileet skulle feires med stil og med flere arrangementer gjennom hele året.

Komiteen tok sikte på veterantog, kavalkader, gamle filmer og veteranbiltur til Geiranger. Også Kristindagene, historisk vandring gjennom sentrum, Pillarguridågå, besøk av Sesamtoget og opptog skulle inngå i arrangementet.

En egen festkomité ble oppnevnt til en festforestilling i Otta kulturhus den 2. november 1996.

Historisk vandring gjennom Ottas gater

Jeg hadde vært med på en byvandring med guide i Ålesund og kunne tenke meg noe lignende på Otta i forbindelse med feiringen - med meg selv assistert av John Lien som sufflør.

Den 17. juli var det oppmøte ved Grand. Til min forskrekkelse strømmet det til med folk, cirka 100, i den sure vinden den dagen. Turen gikk oppover til det gamle skiferbruddet på Ottekra og nedover Storgata til Loftsgårdsbrua.

Med Rolf Ulvolden som vandrende høytalerstativ i hælene, fortalte vi om blant annet Villa Westend, Sentralkafeen, gamle Otta Hotell og Klebersalen, krydret med historier om folk og hendinger. Turen var vellykket og ble omtalt med bilder i avisene.

Boka ”Otta gjennom hundre år” 

Høsten 1995 ble det bestemt at historielaget skulle gi ut et jubileumshefte fordi det den 2. november 1996 var 100 år siden åpningen av jernbanen til Otta. Det ble nedsatt en bokkomité med Kåre Bakke som leder. De øvrige var Steinar Grønn, Gustav Saastad, Kjell Voldheim og undertegnede, Odd Bakke. Boka eller heftet, ”Otta gjennom 100 år”, skulle være til salgs på Martnan i 1996.

Det ble sendt ut skriv til alle husstander på Otta med oppmodning om å sende inn stoff og gamle fotografier. Alle foreninger og bedrifter på Otta ble oppsøkt og bedt om å skrive sine beretninger. Responsen lot ikke vente på seg. Etter kort tid var det kommet inn så mye interessant stoff at man tok sikte på å gi ut en bok på cirka 200 sider om utviklingen på Otta.

Boka på 270 sider ble ferdig i rett tid og ble presentert for publikum. Gjennom en annonse i Gudbrandsdølen inviterte Sel Historielag til jubileumsmøte 24. oktober i kongresshallen på Otta Hotell - med foredrag av historiker Arnfinn Engen om jernbaneutbyggingen i Gudbrandsdalen, sang og musikk, kaffespleis, utlodning og salg av jubileumsboka.

Boka ble anmeldt i begge avisene. Større skryt og omtale skal man lete lenge etter. Dagningen kalte boka ”Praktverk om 100-åring” på en helside, og GLT skriver ”Eit studium verd” som overskrift på en helside om boka.

Planla storstilt feiring

Hovedkomiteen for 100-års jubileet for jernbanen og Otta som stasjonsby la opp til en storstilt feiring med egen festkomité. Ifølge programmet skulle det bli underholdning og tilstelninger utover hele dagen avsluttet med en festforestilling i Ottahallen.

At festdagen på Otta var mynta på folk fra hele distriktet var festprogrammet i Ottahallen et bevis på. Artister fra hele dalen skulle delta og på den måten bidra til å vise Ottas historie som trafikknutepunkt. Den tidligere ottagutten Ove ”Elvis” Haugen fra Vinstra, Stormti-gjengen fra Vågå, discodans fra Dovre, Heidalstrolla og Røysheimgamla skulle også være med.

Det skulle bli mange revyinnslag, og det hele skulle gå av seg selv uten programleder. Sju bolker med sitat fra den nylig utgitte historielagsboka skulle binde programmet sammen. Kåring av vinner av Sel-genseren og utdeling av kulturprisen var høydepunktet. Folk fra hele distriktet ble invitert til å være med og feire bursdagen. Spesielt innbudte var jernbanedirektøren, fylkesmannen, fylkesrådmannen og alle ordførerne. Etterpå var det planlagt servering og dans i kulturhuset.

Yrende liv i Otta sentrum

Lørdag den 2. november 1996 var jubileumsdagen, da folk var oppfordret til å kle seg i gamle festdrakter fra 1800-tallet. Johanne Aasaaren, Turid Myrhagen, Kristine Tho og Emma Bekkemellom viste seg fram i Storgata med kurver og spanderte blant annet brunsukker. Historielaget var ett av midtpunktene i den store festen. Blant annet solgte den bunadskledde formannen Ola Tamburstuen jubileumsboka i Storgata.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Billett til festforestilling Ottahallen, jernbanejubileet på Otta.

Billett til Sesam-toget.

Sjefredaktør i GLT, Asbjørn Ringen, var programleder i Parken, der Otta Musikkforening spilte feiende friske marsjer. Mannskoret Smiubelgen var et fargerikt og artig innslag. Sangerne var utkledd som rallare som vandret rundt omkring i forretninger og sang denne lørdagen.

Skoleungdom solgte særtrykk av Gudbrandsdølen fra åpningen av banen i 1896, og busstoget (trikken) kjørte rundt omkring i gatene, slik den nå gjør på Martnan.

Otta postkontor, som også hadde bursdag denne dagen, hilste til Otta jernbanestasjon. Postfullmektig Kåre Moen overrakte avdelingsleder Bjørg Schultz ti konvolutter, som i anledning dagen var laget for strekningen Tretten-Otta av postmannen Anders Olsen fra Dombås.

Jernbanestempelet var tegnet av Arvid Vårhus, Otta. Som takk ble Arvid overrakt en tollkniv. På postkontoret ble det servert kaffe og solgt jubileumskonvolutter. I tillegg var det utstilling av gamle prospektkort på Grand Gjestegård.

 

Særkonvolutt jernbanejubileet på Otta i 1996.

I forbindelse med jernbanejubileet 1996 ga Posten i Gudbrandsdalen ut frankert konvolutt med motiv fra hver enkelt jernbanestasjon på strekningen Tretten – Otta. Konvoluttene var poststemplet jubileumsdagen, 2. november. Avtrykket viser Otta jernbanestasjon anno 1896 og særstempel for banestrekningen. Konvoluttene var til salgs enkeltvis og som en serie, i alt ti.. Særstemplet er laget av Arvid Vårhus, Otta.

NSB-direktør Åsmund Ueland og områdesjef på Hamar, Hans Brendejord, ble ved togets ankomst på Otta jernbanestasjon hilst velkommen til Otta av ordfører Ola Svaet, rådmann Hugo Hallum, utviklingssjef May-Britt Svastuen, stasjonsleder Ola Moen og avdelingsleder Bjørg Schultz.

Sel teaterlag framførte et historisk tablå på jernbanestasjonen med stasjonsmester Larsen (Karl Inge Henriksen), da statsminister Franzis Hagerup (Lars Riise Pedersen) og arbeidsminister Peder Nielsen (Ove Ruud) ankom 
stasjonsbyen Otta. Rundt 300 frammøtte på perrongen gikk dessverre glipp av mye av talene på grunn av dårlige høyttalere

Festkveld til tusen med 150 bak scena 

Seint på ettermiddagen gikk det fakkeltog fra Otta jernbanestasjon gjennom mørklagte gater til Ottahallen. Oppe på Pillarguritoppen var det tent bål som var synlig på lang avstand.

Over helga skrev avisene om festen.

Fra GLT den 4. november 1996:

”Alle var gode, men Heidalstrolla var best! Da trioen Øyvind Smith, Emil Krokhaug og Terje Rusten tryllet fram Czardaz, levnet stemningen i Ottahallen ingen tvil. De unge eventyrlige heidølene ble ynglingene til de nær 1200 frammøtte. Men egentlig er det helt umulig å trekke fram enkeltprestasjoner fra konserten som kort og godt ble en tindrende triumf for kulturlivet i Norddalen.

Over tre timer med gnistrende revynummer og Elvis-show, gammeldans og steinhard rock er umulig å gjengi. Skal vi likevel driste oss til trekke fram en vinner, må det bi Røysheimgamla. Etter flere år uten den store fornyelsen, kom Gamla tilbake så lattertårene trillet.

Hatten av også for revytekstene til Bjarne Fredriksen, Lars Riise Pedersen, Reidar Lonbakken og Ottagutten Arvid Vårhus fra Røros! Du verden som vi gleder oss til Landsfestivalen på Otta neste sommer – for her er det krefter som må brukes”.

Fra Dagningen 4. november 1996:

Billett Sesam stasjon, Otta i 1996.

”Festforestillingen i Ottahallen var en stor festkveld, der det beste av kulturen i Sel vart presentert i det ene høgdepunktet etter det andre. Det vart ei lang festforestilling for dei over 1000 som hadde funne vegen til Ottahallen laurdag kveld. Det var eit rikhaldig og variert program med sang, musikk, skjemt og alvor som vart presentert. Sel satte seg virkeleg på kartet som ein kulturkommune med denne kvelden.

Eg føler høgtid ved å vera tilstades på denne historiske markeringa, sa ordførar Ola Svaet i si gratulasjonshelsing til sambygdingane sine. Og gratulantane stod nærast i kø for å gratulere jubilanten Otta.

Fyrst ute var Fylkesmann Knut Korseth. Han gratulerte og overrakte blomster. Fungerende fylkesordførar Liv Røe hilste frå fylkeskommunen, og Jo Nordal Bottheim hilste frå nabokommunane i Norddalen.

NSB-direktør Åsmund Ueland overrakte ordførar Ola Svaet ei klokke, og han sa at vi er avhengige av kvarandre”.

Kulturprisen for 1996 ble utdelt under festforestilling til Otta Musikkforening som var 70 år i 1996. Fra hovedkomiteen takket May-Britt Svastuen alle som stod bak den allsidige og vellykkede markeringen.

Denne artikkelen ble første gang publisert på Selhistorie.no 10. november 2013.