Sangen stod sentralt i tredje generasjons jernbanefamilie

Tre generasjoner Kristiansen valgte jernbanen som arbeidsplass, og på fritida var det sang for alle penga, også for søstrene. I 1929 reingjorde Otta-sangerne lokstallen og brukte den som konsertsal.

Av Torgeir Kristiansen fortalt til Odd Bakke

JERNBANEFOLK PÅ OTTA: Bestefar Anton Kristiansen var snekker ved jernbanen og onkel Kristian Vedum var lokstallbetjent på Koppang. Min far Thorleif Kristiansen (f. 1891), gift med Goro Bergseth fra Alvdal, gikk i sin fars fotspor og ble ansatt som lokstallsbetjent på Koppang i 1910.

I 1921 ble han ansatt som lokstallsformann og flyttet til Otta med kone og barna Alfrida, Kari, Birger og Gunnar.

I forbindelse med forlengelse av Dovrebanen til Trondheim var det på Otta bygd ny lokstall med plass til seks lokomotiv.

Jernbanebolig med vann og klosett

Det var også bygd to nye jernbaneboliger hvor far fikk leilighet på tre rom og kjøkken med innlagt vann og klosett og baderom som kunne fyres opp i kjelleren.

Etter at de kom til Otta, ble jeg født i 1922, deretter kom Gerd, Ruth, Arne og Odd Guttorm. Han døde bare seks måneder gammel.

I 1933 kjøpte far eiendommen ”Sørmo” med hus på fem mål tomt av telegrafist Ragnvald Jevne for 14.000 kroner.

Det første som ble gjort var å legge vannrør fra brønnen og inn med en håndpumpe og et bad i kjelleren. Et lite anneks og andre etasje ble leid bort.

Min far var med i herredsstyret i to perioder og hadde også tillitsverv i kommunen.

Th. Kristiansen i spissen for en sangerfamilie

Kristiansen-familien var aktiv innen sang-, musikk- og idrettsliv på Otta gjennom flere tiår. Thorleif Kristiansen (bildet), bedre kjent som Th. Kristiansen var en ivrig korsanger.

Det er betegnende for familien at så vel Thorleif som barna var med i sangkor. Birger dirigerte Otta Mannskor og han svingte også takststokken i Otta Damekor.

Bildet viser Th. Kristiansen på hans 50-årsdag i 1941. Privat foto

Sangerstevne i rengjort lokstall

Far var sanger og spilte på fele, trekkspill og gitar. Han var med og startet Otta Mannskor.

Sangerstevnet i 1929 ble lagt til Otta, og da ble den store lokstallen reingjort og brukt som konsertsal. Han ble også utnevnt som æresmedlem i Gudbrandsdal Sangerforbund.

Sang og fotball i skjønn forening

Jeg og Birger ble også aktive medlemmer i Otta Mannskor i mange år mens søstrene våre Alfrida, Kari (bildet) og Gerd var med i Otta Damekor.

Jeg var målmann på A-laget og opplevde å bli kretsmestere i 1946. Gunnar var med på fotballaget og spilte i Otta Musikkforening. Om vinteren stilte han opp i langrenn, mens Birger likte å gå på jakt. Arne var også med i musikkforeningen som trommeslager, og på A-laget var han målmann.

Når det var fest på Solvang danset far og kollegaen Kristoffer Tønseth springleik og Rørospols. Da stoppet folk opp i dansen og så på Rørospolsen med stor applaus. Jernbanefolka på Otta hadde sine årlige juletrefester med dans på Grand Hotell. Det var populært og heldige var de som ble invitert.