Steinbuklubben - mer enn en gutteklubb

På begynnelsen av 1960-tallet, startet en guttegjeng fra Ogga lina en gutteklubb inspirert av datidens ungdomshelter. De bygde seg hytte oppi nærmeste skiferbrudd og de arrangerte basarer og idrettskonkurranser nedpå flata.

 

Av Knut Lien, Kongsvinger

Les også: Steinbuklubben: Hytta skulle være solid (2)

ARTIKKELSERIE 1 AV 5: Utover 1950-tallet vokste det opp en stor og brokete gjeng med gutter og jenter rundt Sagatun-området. Hele året var vi aktive.

Og det som skiller oss fra barn/ungdom som vokser opp i dag, er hovedsakelig det at vi selv måtte finne på hva vi skulle foreta oss.

Inspirert av Roy Rogers og Robin Hood

I 1963 startet Knut Lien (t.v.) og Bjørn Johansen Steinbuklubben sammen med Bjarne Johanson, Per Erik Flatmoen, Knut Stenersen, Tor Olstad, Thor Syversen, Jan Lien og Jørn Martinsen. Dette bildet er tatt et par-tre år tidligere, rundt 1960.

 

De voksne hadde mer enn nok med en travel hverdag. Og det fantes ikke noe tv-skjerm å kikke på. Men vi leste bøker, eller ble lest for, og vi kom etter hvert inn på kino på Solvang. Her fant vi inspirasjon til mange aktiviteter. Mang en gang etter å ha sett Roy Rogers og hesten Trigger fare over lerretet, kastet vi oss på syklene for å dra hjem. Og enkelt og greit ble vi Roy Rogers, og sykkelen ble til Trigger.

Fotografen er John K. Lien

Opplevelese fra lerretet på Solvang var det også som gav grobunn til tanken om å grunnlegge en gutteklubb med tilhold i skogen på oversida av Kringsjå. Den som skapte denne tanken var Robin Hood og mennene hans i Sherwood skogen. I løpet av vinteren 1962-1963 gikk praten om hvor vi kunne finne vårt Sherwood sted. Alle de involverte var enige i at vi måtte langt unna der andre unger holdt til. Det ble også bestemt at så snart snøen forsvant, skulle vi legge ut på vår lenge planlagte ekspedisjon for å finne et egnet tilholdssted.

Startet ekspedisjonen fra Sagatun

1963 var bare så vidt gått over fra vinter til vår da vi bestemte oss for å sette i gang. De som var med var: Bjarne Johanson, Per Erik Flatmoen, Bjørn Johansen, Knut Stenersen, Tor Olstad, Thor Syversen, Jan Lien, Jørn Martinsen og Knut Lien. Stenersen, Olstad, Syversen og Martinsen gikk av ulike årsaker ganske raskt ut av klubben. Resten av medlemmene dannet det som skulle bli det permanente styret, og som var det samme hele perioden klubben varte.

Frammøtestedet var stabburstrappa på Sagatun. Alle de som hadde vært med på å planlegge stilte opp – unntatt jeg. Jeg måtte stå i vinduet å se på at de andre la i vei oppover den bratte lia opp etter gammelvegen mot Kleivrudåsen. Min start ble utsatt pga sykdom. Så jeg ble hjemme og ventet spent på å få høre hvordan ekspedisjonen hadde gått.

Fant samlingsstedet på Kleivrudåsen

Ekspedisjonen var vellykket. Da de andre kom tilbake på ettermiddagen, rapporterte de at de hadde funnet et ideelt sted der vi skulle etablere oss. Stedet lå i det nederste skiferbruddet på Kleivrudåsen. Med fin utsikt over Otta.

Det var bare to veier som ledet dit. Enten å gå via Kringsjå og opp berget på oversida av skiferbruddet i Ottekra, eller opp gammelvegen oppover Sygardsbakken og så opp stien som tar av fra denne stien rett ovenfor vanntanken ved Fossmo.

Vi brukte etter hvert begge veiene, men dersom vi hadde tung bør med oss, var det gammelveien som var aktuell. Og tunge bører ble det mange av.

Artikkelen fortsetter med fire delartikler til.

 

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 12.09.2010

 

Les også denne artikkelen om Sagatun som Lien-familien dreiv Ogga lina:

 

Jon Borres Kafé og Logihus og etterfølgeren Sagatun

Øverst i byen lå Jon Borres Kafé og Logihus – Borremoen, som ble etablert tidlig på 1900-tallet av en norsk-amerikaner. Forløperen til Sagatun Gjestgiveri hadde plass til 18 nattegjester fordelt på to etasjer. Les artikkelen

Knut Liens bestefar, Kristian O. Lien, kjøpte Sagatun i 1921 av kjøpmann Aasen. Bildet, trolig fra 1922, viser Kristian og Ingeborg Lien foran Sagatun sammen med barna (fra venstre), John, Ola (Knuts far) og Mari. Skiltet på veggen viser at de allerede da dreiv kafé og losji.

 

 I forgrunnen det hvite halvannet etasjers huset der norsk-amerikaneren Jon Borre dreiv kafé og losji tidlig på 1900-tallet. Dette ble forløperen til det seinere Sagatun Gjestgiveri, der familien Lien dreiv kafé og losji i godt over 80 år. Til høyre Otekren gard. Bildet er fra omkring 1923.

Gutta på tur, cirka 1960

Gutta på tur: Fra venstre Stein Ivar Lien, Jan Lien, Knut Lien og Bjørn Johansen.
Foto: John K. Lien.