Nyheim - gjestehus med skjenkerett om sommeren

Rundt forrrige århundreskifte startet Harald Hougner fra Lillehammer losjivirksomhet og landhandel i Nyheim, dagens Storgata 5. Fire gjesterom gav plass til ti overnattingsgjester. Om sommeren hadde han skjenkerett for øl og vin.

Av Per Erling Bakke, Otta

Losjivirksomheten på Nyheim – i dag kjent som Slettten-huset – opphørte trolig i 1916, da Anne Hougner solgte huset etter mannens død. Her er huset avbildet i 1906.

 

Nyheim eiendommenRett overfor Pillarguri er eiendommen Nyheim, i dag bedre kjent som Jernia og beliggende i Storgata 5. I den eldste del av forretningsgården, hvor det i dag (2010) er frisørsalong og leilighet, startet Harald Hougner fra Lillehammer landhandel og losjivirksomhet etter han kjøpte huset i 1898.

 

Fire gjesterom

I huset var det fire gjesterom i andre etasje med plass til ti overnattingsgjester. Hougner hadde også skjenkerett for øl og vin, men bare i sommermånedene.

Av gjester på gjennomreise var det flere handelsreisende. Skyss kunne de også få på Nyheim; Hougner fikk nemlig fogdens bevilgning for skysstrafikk med én hest sommeren 1905.

Solgt da mannen døde

Hougners husstand besto av hustru og to barn, foruten en handelsbetjent. Trolig var også de engasjert i arbeidet med losji- og butikkdriften. Losjivirksomheten opphørte trolig da Anne Hougner i 1916 solgte huset etter mannens død.

Otta LandhandleriPå Otta Landhandleri kunne en få kjøpt mat - og forbruksvarer, skotøy, klær, jernvare og bygningsartikler.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 14.04.2010.