Kafé Kvil

(English version) Da Lina og Ola Sveine i 1935 kjøpte tomt ”Nea lina” kalte de eiendommen for Kvil. Navnevalget tydet på at de hadde tanke om å drive kafé – et sted der folk kunne ta en liten kvil. Og i 1937 var Kafé Kvil en realitet.

Av Per Erling Bakke, Otta

Opprinnelig tittel: Kafé Kvil hadde hjemmelaget bondekost

Lina var født Lund og var fra Skjåk, mens Ola var vagvær, fra Pillarviken på Lalm. I tillegg til kafé og middagsservering hadde de, foruten rom for overnatting, også faste beboere med full kost.

Middagen servert i stua

Middagen ble servert i spisestua, og maten var alltid solid hjemmelaget bondekost. Lina sto for matlagingen, mens Ola serverte og betjente gjestene. Martnasdagene ble også deres private stue tatt i bruk for servering.

Kvil hadde som kafeene flest, rett til salg av øl i forbindelse med servering av mat. Denne regelen håndhevet Ola meget strengt, ingen fikk komme til Kvil bare for å slukke øltørsten!

Først med sentralfyring

Alle rom hadde sentralfyring, noe Kvil for øvrig var av de første hus på Otta som fikk anlagt. I driften var det én fast tilsatt hele året, sommerstid ble det utvidet med én ekstrahjelp. Da var Ola som regel på Grotli, der han arbeidet for eierne av hotellet – slektninger av Lina. 

En ny generasjon tar over

Etter Olas død i 1960 kom datteren Margot (i midten på bildet) og ektemann Harry Engebretsen fra hovedstaden og fortsatte virksomheten. De nye kafévertene hadde en arv å føre videre.

Huset ble påbygd, og i 1962 tok de over. Kafeen ble utvidet, og antall gjesterom var blitt til fem.

Mange la matpausa til Kvil

Kafeen hadde sin opparbeidede kundekrets, blant annet de mange faste gjestene som la sine arbeidspauser til Kvil. Hit kom arbeidsfolk fra forskjellige bedrifter på Otta, blant annet fra bilselskapet OGS der Ola hadde arbeidet, det seinere OKB. Videre var det ansatte fra Hed-Opp slakteri, Eidefoss kraftanlegg og NSB. Også unge skoleelever fra Haugens Handelskole la sin daglige tur til Kvil. Harry, som hadde annet arbeid, tok naturlig nok også sin del av arbeidet med kafé- og losjivirksomheten.

 

Nedlagt i 1972

Kafé Kvil ble lagt ned i 1972 og lokalene utleid. To generasjoners virke med kafé og losji i Mostugugata var dermed over etter 35 år.

Harry drev også med lettransport

 

 

 

 

 

 

 

På Otta2000.com forteller Harry Engebretsen blant annet om sitt firma Otta Lettransport. Geir Neverdal har der et lengre intervju med Harry, som drev med transport fra 1948 til 1994. De siste 25 årene hadde han basen sin på på Kafé Kvil på Otta. Les artikkelen på Otta2000.com.

 

 

 

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 10.02.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.