Kringen Kafe, i Bakkehuset

Ikke mange av dagens Otta-borgere husker at det var en kafé på Otta som hette Kringen kafé. Den var i huset til poståpner Johan Bakke – seinere kjent som Bakkegården i Storgata 13.

Av Per Erling Bakke, Otta 


som vokste opp nettopp her i Bakkegarden.

Artikkel 10 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her

1930 -1942
Kafédriften startet opprinnelig i sidebygningen, men da hovedbygningen ble påbygd i 1930 startet Johan og Kristofa Bakke med kafédrift i de nye lokalene. Og navnet på kafeen hentet de fra det historisk kjente stedet Kringen, sør for Otta.

Kafeen var forholdsvis romslig med 5.5 meter bred fasade ut mot gata. Det var ansatt ei dame som sto for den daglige driften, og som også hadde ansvar for å bake kafeens kaker. I 1930-årene kostet kaffekoppen 10 øre, det samme for ei vanlig kake, mens ei bløtkake kostet 15 øre. På kafeen kunne gjestene også få 
servert lunsj. I tillegg var det også salg av aviser, ukeblad, frukt, tobakk og spisesjokolade. I etasjen over var to rom til leie for gjennomreisende.

Bortleid
I 1938 ble kafeen leid ut til Hilda Lindstad, som flyttet til Otta dette året. Med krig og okkupasjon fulgte rasjonering på varer. Dette førte til at kafédriften ble nedlagt omkring 1942.

Høsten 1944 ble kafélokalet og tilhørende kjøkken, bolig for en liten familie fra Finnmark i forbindelse med tyskernes tilbaketrekking – og brenning av landsdelen. Etter krigens slutt tok Arthur Andersen over de tidligere kafélokalene, og – sammen med det vesle lokalet han hadde vegg i vegg – fikk han et bra lokale for sin sportsforretning.

I 2000 ble Bakkegården solgt. I dag (2010) er det en installasjonsforretning i huset der Bakkefamilien, foruten kafé, også dreiv butikk og posthus ei årrekke. 

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 07.02.2010

Les også:

Bakkegården hadde post, butikk og kafé

I 1922 flyttet Otta postkontor fra Grand til ledige lokaler på Ottekren. Poståpneren løste handelsbrev i 1923 og drev litt handel ved siden av poståpneriet. Etter fem år på Ottekren flytter posten. Poståpner Johan Bakke kjøpte, sammen med kona Kristofa, i 1927 en sentral tomt av Østlandske Steneksport Nea lina.

Les artikkelen