Engebret Ulvolden minnes krigspåsken 1945

Påsken 1945 ble Engebret Ulvolden og to karer fra Skjenna og Mo beordret av SS og Gestapo til å dra til Rondane Fjellstue og vente der.

"Det viste seg at vi skulle innover i høgfjellet til Mjølrakkhaugom for å kjøre fram et flyslepp som Nilseng og kameraten hans Frøysland hadde måttet røpe, forteller Engebret i sleksboka "Ulvolden på Selsverket".

Av Per Erling Bakke, Otta, og Kjell Arne Bakke, Oslo

 

I slektsboka "Ulvolden på Selsverket 1596-1996" forteller Engebret Ulvolden fra Selsverket denne historia fra natt til skjærtorsdag 1945:

Ved ett-tida blir han vekt av prost Nils Berg. Han kom med ordre fra den tyske overkommando på Otta om straks å stille ved Stampebrua med hest for kjøring i fjellet på ubestemt tid. 

Ved brua var det flere tyske soldater og SS-folk, samt den tyske gestapisten Stuckmann og en norsk gestapo. De hadde motstandsmannen Nilseng som fange.

Beordret oppover Verkensbakkom til Mysuseter

 

Engebret og to karer fra Skjenna og Mo ble beordret til å kjøre oppover Verkensbakkene. – Da vi kom til Kolbottbakken, begynte det å skyte oppe ved Havn. SS- og gestapofolka ble da helt ville, og soldatene fikk beskjed om å legge en del av utstyret på hestene våre, minnes Engebret.

 Så bar det i full fart mot Havn; Nilseng plasserte de mellom seg.

 Vi fikk ordre om å dra til Rondane Fjellstue og vente der. Det viste seg at vi skulle innover i høgfjellet til Mjølrakkhaugom for å kjøre fram et flyslepp som Nilseng og kameraten hans Frøysland hadde måttet røpe. Da den norske gestapisten som kalte seg Hansen fortalte oss det, sa jeg at det ikke går an å kjøre med hest inn dit på denne årstida. Det går an å trakke veg, var svaret. Men vi kom ikke lenger enn til Mysuseter, forteller Engebret.

Hestene fikk de inn på Finslethaugen, og selv ble de plassert på et lite rom i toppen av fjellstua. I stedet for å kjøre inn i fjellet med hest, ble folk på hyttene beordret til å bære. Nilseng klarte å simulere at han ikke fant igjen gjemmestedet for flysleppet.

Fikk Stuckmann og norsk gestapist på døra heime

Brødrene Sverre (t.v) og Engebret Ulvolden ble i påska 1945 beordret til Mysuseter av SS og Gestapo. Dette bildet er tatt tidlig på 1990-tallet.

– Tidlig på torsdagsmorgenen larma det på døra heime hos mor og far. Der sto den samme Stuckmann og en norsk gestapist, som hadde med seg hesten fra Øvre Havn med ei stor grind på sleden. I løpet av natta var Oluf Havn, Einar Boyesen og en tysker, som alle ble skutt i øvre Havn, blitt kjørt med hest ned til bilvei. Far, i bare underbuksa, måtte ta over hesten, med ordre om å kjøre den til Øvre Havn så snart noen av dem hadde tid å følge ham. Nye folk kom. Da de var framme, skulle far sette hesten i stallen, og der skulle også han holde seg.

Utpå dagen kom broren Sverre heim og hørte om det som hadde skjedd. Han gikk da opp til Øvre Havn og fikk overta for far sin. 

På ettermiddagen kom gestapisten Hansen og noen norske SS-folk sammen med ei gruppe tyske soldater til Havn. Sverre ble beordret til å kjøre med hest endel utstyr til Rondane Fjellstue.

Underveis ble Per Uldalen kommandert ut med hest til å være med på samme transporten. På Mysuseter var det samla i alt fem hester og karer som venta på å frakte flysleppet ned. Det ble imidlertid ikke funnet, og andre påskedag fikk vi alle dra heim, minnes Engebret.

Familien på Prestegarden

Les mer om familien Ulvolden på Prestgarden
på side 29-33 i slektsboka 
"Ulvolden på Selsverket 1596-1996".

Familien Ulvolden avbildet på Bottsetra på Mysuseter på 1930-tallet.

 

Elias og Anne Ulvolden (her nyforlovet) forpaktet Prestegarden på Selsverket, og sønnen Engebret og hans Kari (f. Bakkom) overtok ansvaret etter dem.

 

Elias Ulvolden

 

Sverre og Engebret Ulvolden på Bottsetra på Mysuseter rundt 1930.

 

Engebret Ulvolden på Bottsetra på Mysuseter rundt 1930.

Denne artikkelen er første gang publisert i "Ulvolden på Selsverket 1596-1996".