Samlet ski til engelske soldater

Jeg traff en Oslo-kar som fortalte at de engelske soldatene på Gjetsisetra hadde tenkt seg over til Sverige, og at det var igangsatt innsamling av ski til soldatene. Det skriver Oskar Rønningen i artikkelen ”Sel og Mysuseter aprildagene 1940”. 

Av Oskar Rønningen, Elverum

SERIE PÅ 3 ARTIKLER: I løpet av natta dro vi til Mysuseter igjen. På turen opp møtte vi noen norske soldater. Ludvig vekslet noen ord med en av soldatene. Av dialekten å dømme var nok dette soldater fra Mørebataljonen. Dagen etter fant vi en del Krag-Jørgensen geværer og militæreffekter ved seterlåven vår. Jeg tror det var 8 geværer. Ludvig og jeg tok vare på ett gevær hver, og disse våpnene hadde vi til krigen var slutt.

Jeg traff nå en Oslo-kar som fortalte at de engelske soldatene på Gjetsisetra hadde tenkt seg over til Sverige, og at det var igangsatt innsamling av ski til soldatene. Jeg ble med denne karen rundt på en del hytter for om mulig å samle skiutstyr. Det viste seg at engelskmennene allerede var i gang med marsjen mot Peer Gynt-hytta. Etter det jeg hørte senere, lå nok en del av skiutstyret igjen på veien til Peer Gynt.

Etter ett nytt besøk på Holesetra, fikk jeg høre at Gunvald Formo og bykaren på Holesetra var kommet tilbake fra sitt skjulested. De fortalte at de hadde truffet en del skogsarbeidere på Ultungsetra. Da de fikk høre om ryktene som gikk på Mysuseter, pakket de sammen det de hadde på setra og dro ned til en koie de hadde nede i skogen. De overlot sine sengeplasser til Gunvald og bykaren.

Imidlertid hadde Gunvald tatt med seg for lite tobakk, og da de fra sitt utsynspunkt oppe i Kåsen ikke hadde sett noen tyskere, dro de tilbake til Mysuseter. Av folk som nå kom opp fra dalen, fikk vi høre at det ikke lenger var krigshandlinger nede i dalen, men at det stadig var trafikk av tyskere som kjørte nordover. Jeg dro derfor tilbake til Hole for å fortsette jobben som gardskar. Den første tyskeren jeg så, var en vaktpost ved Stampebrua.

ARTIKKEL 3 AV 3

Dette er tredje og siste del av artikkelen ”Sel og Mysuseter aprildagene 1940” av Oskar Rønningen, Elverum. Artikkelen er tidligere publisert i Gåmmålt og nytt frå Sel, Sel Historielag, 1999.

Dramatisk melketur til Otta (1)

Ryktene svirret på Mysuseter (2)

Samlet ski til engelske soldater (3)

 

Les hele artikkelen:

Sel og Mysuseter aprildagene 1940

Les flere artikler fra krigen her