Jon Borres Kafe og Logihus og etterfølgeren Sagatun

Øverst i byen lå Jon Borres Kafé og Logihus – Borremoen, som ble etablert tidlig på 1900-tallet av en norsk-amerikaner. Forløperen til Sagatun Gjestgiveri hadde plass til 18 nattegjester fordelt på to etasjer.

Av Per Erling Bakke, Otta

Borremoen Kafé og Logihus

Einebærkremmeren

For dagens ottaværer vil nok navnet John O. Borge være ukjent, trolig også hvor på Otta dette kafé- og gjestehuset var.

Denne karen kom til Otta først på 1900-tallet og var visstnok norsk-amerikaner. John K. Lien (f. 1917) omtalte han som einebærkremmeren.

Huset hans lå bak Otekren, der Sagatun Gjestgiveri seinere ble bygd.

1910: fikk pålegg om redningstau
Fra en inspeksjon som ble foretatt av skysstasjon og hoteller på Otta i 1910 står det blant annet:

  Jon Borres Kafé og Logihus – Borremoen

 beregnet paa 7 Nattegjæster i 1ste Etage og 11 Nattegjæster i 2dre Etage.

Rapporten viser at eieren ble pålagt å anbringe et redningstau i vinduet på et av rommene i andre etasje.

Anleggsfolk blant de losjerende

En kan bare gjette på hvem disse ”nattegjæster” var som leide losji hos Jon Borre. En nærliggende tanke er at det var noen av de mange anleggsfolkene som i årene 1909-1913 bygde jernbanen videre fra Otta til Dombås. Ellers var det vanlig at anleggsarbeiderne bodde rundt om på gardene.

Huset ble seinere solgt til kjøpmann B. N. Aasen, og i 1921 til Kristian O. Lien.

Sagatun Gjestgiveri

Seng og mat i tre slektsledd

Da Inger Bjørklund i 2004 la ned Sagatun Gjestgiveri og solgte eiendommen, var det slutt på over 80 år med kafé og losjivirksomhet for tre generasjoner av familien Lien på Otta.

Inger tok over det som besteforeldrene og foreldrene hadde bygd opp gjennom flere tiår.

Sagatun representerte det gamle miljøet som preget kafeene før i tida. På kafeen var det noen bord, stoler og krakker i tre hvor du banket på kjøkkendøra når du bestilte – og attpå til var prisen rimelig.

Ti gjesterom

Eiendommen ble utskilt fra Sygard Loftsgård i 1917, og det var bestefaren, Kristian O. Lien som kjøpte hus og eiendom av kjøpmann B. N. Aasen i 1921. Kristian var fra en av Liagardene ovenfor Otta. Han ble seinere svært engasjert i kommunepolitikken og var blant annet ordfører i to perioder.

Kristian og kona Ingeborg tok ganske snart til med både kafé og overnatting, hvor det forøvrig tidligere også hadde vært slik virksomhet (Jon Borres Kafé og Logihus – Borremoen).

Eiendommen ble gjennom årene betydelig utbygd, med en mindre sidebygning og ”vesl-stuggu”. I hovedbygningen var det, i tillegg til egen leilighet, ti gjesterom, matsal og egen peisestue for gjestene.

Ingeborg Lien, som kom fra Vågå, hadde stort hus og mye folk å holde rede på. Foruten familien hadde hun faste beboere med full kost i tillegg til kafé- og losjivirksomheten. Til å hjelpe seg hadde hun sommerstid fire ansatte og én ansatt resten av året. Flere av de faste beboerne var jernbanefolk.

Kristian O. Lien

Ordfører i Sel og politiker i Arbeiderpartiet.

Styreformann og andre verv i Sell Sparebank

Formann i Otta Samvirkelag

Formann i Mysusetervegen

Lørdag 27. april 1940:
"Ordfører Kristian O. Lien syklet personlig rundt og påla folk å rømme øyeblikkelig da tyskerne hadde brutt gjennom festningsanleggene i Kvam og var på veg mot Sjoa.